CoronaAlgemeen

In deze onzekere tijd waarin de hele wereld wordt geconfronteerd met de gevolgen van het coronavirus is de transportsector door het ministerie, terecht, aangemerkt als vitale sector. U bent één van de schakels die ervoor zorgt dat Nederland deze moeilijke tijd zo goed mogelijk doorkomt. Om u zoveel mogelijk te ondersteunen in het belangrijke werk dat u doet, hebben wij alle voor de binnenvaart relevante informatie met betrekking tot het coronavirus opgesomd in een online dossier. We updaten dit dossier dagelijks met alle informatie die bij ons bekend is. Mocht u over informatie beschikken die nog niet in het dossier staat; laat het ons weten. Dan nemen wij het alsnog op. Laten we elkaar zoveel mogelijk steunen de komende periode. U kunt de informatie aanleveren via: info@bln.nl.

 

VEELGESTELDE VRAGEN

Algemeen

 • Wat zijn de Europese richtlijnen m.b.t. verplichting mondneusbescherming?

  Momenteel geldt er in heel veel landen een mondkapjesplicht in openbare ruimten (zoals winkels, openbaar vervoer e.d.)
  Deze verplichting is erg veranderlijk en soms zelfs binnen 1 land per regio verschillend. Hou daarom de lokale regels in acht en zorg dat u altijd mondkapjes tot uw beschikking hebt.

 • Kunnen er examens bij het CBR worden gedaan?

  Vanaf 16 maart zijn de theorie- en praktijkexamens voor de binnenvaart weer volledig opgestart.

  Mede dankzij een lobby vanuit BLN-Schuttevaer heeft de overheid hier toestemming voor gegeven.

  Uitgestelde examens zijn, zonder extra kosten, als eerste aan de beurt. De verwachting is dat voor de zomer de achterstand weer helemaal ingehaald is.

  Theorie examens voor o.a. (brommer)rijbewijs en Klein vaarbewijs zijn nog niet mogelijk.

  Wilt u op de hoogte blijven van het laatste CBR-nieuws? Kijk dan op;

  https://www.cbr.nl/nl/over-het-cbr/over/laatste-nieuws.htm

  Hier kunt u zich ook aanmelden om per email op de hoogte te blijven.

 • Kunnen de kinderen, zonder testen en quarantaine, van en naar boord in België? (Stand van zaken 9-01-2021)

  Via de Bond van Eigenschippers in België hebben we het volgende vernomen:

  Voor schipperskinderen (en andere leerlingen) uit Nederland is het niet noodzakelijk om bij elke grensovergang

  getest te worden of in quarantaine te gaan. Dit is onlangs door de Belgische overheid bekend gemaakt.

  Klik hieronder voor het artikel;

  https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210109_95938288

   

   

 • Welke voorzorgsmaatregelen kan ik nemen aan boord?
  • Zorg voor goede persoonlijke hygiëne en kom niet in de buurt van zieke mensen die griepverschijnselen hebben.
  • Regelmatig handen wassen, minstens 30 seconden.
  • Gebruik eventueel ontsmettingsgel als handen wassen niet altijd mogelijk is.
  • Gebruik papieren zakdoekjes of hoest en nies in de binnenkant van een elleboog.
  • Een papieren mondkapje dragen helpt niet tegen besmetting met het virus.
  • Maak geregeld harde oppervlakken (bureaublad, lichtknoppen, deurklinken, toetsenbord) extra schoon.
  • Beperk het schudden van handen, en blijf op gepaste afstand van elkaar.
  • Zorg voor goede ventilatie van de werkplekken.
  • Probeer je gezicht en mond niet aan te raken met je handen.
  • Reinig (Vol) gelaatsmaskers direct na gebruik en ontsmet deze grondig. Gebruik geen maskers van elkaar. Gebruik ook elkaars handschoenen niet.
  • Houd elkaar in de gaten en wees alert op ziekteverschijnselen bij je collega’s.
  • Wijs collega's met vakantieplannen op de reisadviezen van de overheid.
  • Ga niet naar gebieden waar het coronavirus voorkomt. Als dat niet anders kan, vermijd daar dan grote groepen mensen, kom niet in de buurt van boerderijen en wilde dieren.
  • Ga zorgvuldig om met de bereiding van voedsel (zeker in risicogebieden) en zorg dat eten goed is doorbakken en doorgekookt.
  • Volg de regels en instructies van derden, zoals laad-/losinstallaties en de autoriteiten.
  • Volg het nieuws en laat u informeren door informatiebronnen van de overheid (in Nederland: www.rivm.nl).

   

  BESMETTING

  • Neem telefonisch contact op met je huisarts als u: o Koorts hebt met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) en o In een risicogebied bent geweest, of  In contact met geweest met een patiënt met het virus.
  • Informeer uw collega’s en uw werkgever over een (potentiele) besmetting.
 • Hoe maak ik de regels m.b.t. het betreden van mijn schip duidelijk?

  Wilt u regels stellen m.b.t. bezoek aan boord en deze duidelijk maken voor elke bezoeker? Vul dan in dit formulier uw scheepsnaam, bedrijfsnaam, telefoonnummer en emailadres in en print het formulier.

  Dit kan in het Nederlands en in het Engels. Hang het op bij elke ingang (stuurhut, machinekamers. Woningen) en eventueel de loopplank of het steiger.’

 • Wat zijn de maatregelen van de overheid met betrekking tot de binnenvaart?

  Gisteren eind van de middag is bijgaand besluit door de CCR genomen https://www.ccr-zkr.org/13070000-nl.html.  Met dit besluit zorgen de CCR-lidstaten dat:

   

  • het vaarwegmanagement en de sluisbediening zoveel mogelijk in stand blijft.
  • alle certificaten die op 15 maart 2020 nog geldig waren, dit voorlopig ook blijven. Het gaat dan om alle documenten gebaseerd op ROSR, RSP en RPR. Hiermee wordt voorkomen dat er problemen ontstaan doordat keuringen niet meer uitgevoerd kunnen worden.
  • bemanningsleden tussen hun woonplaats en locatie van inscheping of ontscheping kunnen reizen, zo nodig met een verklaring. De CCR heeft hiervoor een modelformulier gepubliceerd. Deze vindt u hier.
  • Met Multilaterale Overeenkomst MO25 (klik hier voor de publicatie in de Staatcourant)  wordt de geldigheid van de opleidingscertificaten (basis, chemie, gas en veiligheidsadviseur) wettelijk verlengd tot 1 december 2020. Die mogelijkheid bestaat in het ADN maar helaas niet in de CCR-regelingen. Lidstaten worden opgeroepen zo snel mogelijk MO25 te ondertekenen. De volgende landen hebben al getekend:  Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Slowakije en Hongarije.

  • Op dit moment wordt ook gewerkt aan een MO dat alle technische certificaten in verband met het ADN wettelijk verlengd worden. Naar verwachting komt dit MO eind van deze week. Dergelijke MO’s van het ADN gelden dus voor alle EU-lidstaten plus de ADN-lidstaten die mede-ondertekenen.

  We gaan er van uit dat hiermee de eerste gevolgen van de corona crisis zo goed mogelijk tegemoet getreden kunnen worden. Het besluit kan zo nodig later aangevuld worden.

   

  De Europese Commissie ondersteunt deze maatregelen in EU-verband in lijn met hun richtsnoeren over green lanes https://ec.europa.eu/transport/sites/transport/files/legislation/2020-03-23-communication-green-lanes_en.pdf. Ook daar is een document voor het reizen van bemanning gepubliceerd in de richtsnoeren onder annex 3.

   

  Ook nationaal hebben we de Nederlandse handhaving verzocht terughoudend te zijn in lijn met dit besluit. Handhavers van ILT voeren geen inspecties op locatie meer uit tenzij daar noodzaak voor is. Noodzaak kan ontstaan bij specifieke meldingen/signalen waar sprake is van acuut risico, ongeval of ernstige marktverstoring.

   

  Binnen Rijkswaterstaat wordt met man en macht gewerkt om de ligplaatsenproblematiek in goede banen te leiden. De ligplaatsbezetting wordt dagelijks gemonitord zodat afwijkingen tijdig waargenomen worden. Er is al besloten om zeer terughoudend te zijn met handhaving rondom de drie keer 24 uur bezetting. Samen met de verschillende regio’s wordt momenteel in kaart gebracht wat er nodig is aan aanvullende ligplaatsen en de daarbij behorende voorzieningen.

 • Hoe om te gaan met inspecteurs?

  Update 23 april 2020

  Ondanks het feit dat de CCR alsook IL&T hebben aangegeven dat niet gehandhaafd zal worden op verloop van certificaten gedurende de crisisperiode voor certificaten die voor 20 maart 2020 nog geldig waren, heeft NBKB gemeend toch haar diensten, uiteraard binnen de RIVM richtlijnen, te moeten blijven verlenen om de binnenvaart van dienst te blijven, maar ook om stagnatie en ophoping van certificeringen, door beperkte werfcapaciteiten, drukte bij toeleveranciers, reparatiebedrijven en inspecteurs na de crisis periode zoveel als mogelijk te voorkomen.

  De afgelopen tijd heeft NBKB de nodige ervaring met uitvoer van certificerende inspecties in deze voor eenieder moeilijke tijd opgedaan en op basis daarvan een aantal aandachtspunten verzameld.  Deze hebben zij inmiddels in een infographic samengevat. Hierin vindt u o.a. hoe zij hun werkzaamheden op basis van de RIVM richtlijnen en binnen de  1,5 m economie kunnen uitvoeren.

   

  ----------------------------------------------------------

  Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft beslist dat de (gedelegeerde) inspectiediensten van de ILenT onder de "vitale processen” vallen.

  De NBKB-inspecteurs blijven, zolang dit verantwoord is, hun inspecties op locatie uitvoeren. Zij zijn hierbij gehouden aan de richtlijnen van het Kabinet en het RIVM. Voorwaarde is wel dat u of uw vertegenwoordiger die bij de inspectie aanwezig is vrij van klachten moet zijn die kunnen duiden op besmetting met het Covid-19 virus. Tijdens de inspectie zullen inspecteurs voor zover mogelijk voorzorgsmaatregelen nemen, zoals o.a. geen hand geven en afstand houden om het risico op besmetting te beperken. Mocht u zelf ziekteverschijnselen hebben of heeft u liever dat de reeds geplande inspectie, gezien de huidige situatie, verplaatst wordt naar een latere datum neemt u dan s.v.p. zo spoedig mogelijk contact op met uw inspecteur.

   

  Houd u sowieso aan onderstaande regels om de kans op besmetting te minimaliseren:

  • Maak gebruik van digitale apparaten zoals tablets en laptops voor het invullen van checklists en papieren. De inspecteur / auditor kan zelfs buiten het schip zijn papieren invullen. Op deze manier wordt contact met elkaar tot een minimum beperkt.
  • Maak gebruik van uw telefoon of digitale communicatieprogramma's zoals Microsoft Teams wanneer u moet overleggen. (U kunt gratis gebruik maken van Teams: https://products.office.com/en-us/microsoft-teams/group-chat-software)
  • Wanneer je geen toegang hebt tot deze digitale apparaten, zorg er dan voor dat fysiek contact is uitgesloten. Ga bijvoorbeeld niet aan dezelfde tafel zitten, loop niet samen rondjes aan boord, zorg ervoor dat er beperkte mensen in hetzelfde gebied zijn.
  • Maak het gebied na het bezoek schoon. Besteed speciale aandacht aan deurgrepen, koffiekopjes, pennen, oppervlakken zoals de tafel en alle andere middelen die door deze persoon worden aangeraakt.
 • Wat te doen als iemand aan boord is besmet met Corona?
  • Haal de zieke en de hele bemanning van boord.
  • Laat het schip grondig reinigen.
  • Na deze tijd kan er een nieuwe bemanning aan boord komen.
  • Zorg ervoor dat PBM's ook grondig worden gereinigd.

   

Bemanning

 • Welke (inreis)regels gelden er in Duitsland (UPDATE 16-4-2021)

  De Duitse federale autoriteiten hebben nu verduidelijkt dat bemanningsleden van binnenschepen zich moeten aanmelden als ze Duitsland betreden én dat ze een bewijs van een negatieve coronatest moeten kunnen overleggen wanneer zij langer dan 72 uur in Duitsland verblijven (deze test mag niet ouder eerder zijn afgenomen dan 48 uur voor het inreismoment).  

  MELD- EN TESTPLICHT VOOR BINNENVAARTONDERNEMERS UIT NEDERLAND

  • Bemanningsleden op schepen uit Nederland moeten zich voor hun binnenkomst in Duitsland altijd digitaal aanmelden, klik hier voor het aanmeldformulier | klik hier voor de uitleg
   De gegevens van de digitale aanmelding worden doorgegeven aan het Gesundheitsamt, de Duitse GGD, in de plaats die u bezoekt. Het Gesundheitsamt kan controleren of u zich aan de regels (m.b.t. testen en quarantaine) houdt.
  • Daarnaast geldt een testplicht: Alle bemanningsleden aan boord van een schip komend uit Nederland moeten, wanneer zij langer dan 24 uur in Duitsland blijven, een negatieve coronatest bij zich hebben die niet eerder afgenomen is dan 48 uur voor binnenkomst in Duitsland en deze moet zijn afgenomen door bevoegd personeel. Dit bewijs moet u - als daarom gevraagd wordt - aan de bevoegde instanties tonen. Vooralsnog moeten ook mensen die al zijn gevaccineerd een negatieve test bij zich hebben.

  De Wasserschutzpolizei (WSP) is al begonnen met het toezicht op de aanmelding en naleving van de aanmeldplicht en/of testverplichting. Binnenkort zal men ook boetes opleggen in geval van overtredingen. Om op een werkbare manier aan de testverplichting te kunnen voldoen, heeft Koninklijke BLN-Schuttevaer het MMD benaderd en hebben we het mogelijk gemaakt dat er een "Coronatest onder toezicht van een bevoegd persoon" aan boord van uw schip kan worden uitgevoerd. Dit valt binnen de wettelijke mogelijkheden en wordt door de WSP aanvaard.  De procedure is vrijwillig en het staat u uiteraard vrij om op een andere manier aan uw testverplichting te voldoen (bijvoorbeeld via commerciële testcentra aan de wal).

  UITZONDERINGEN
  Als uw verblijf in het buitenlandse risicogebied korter was dan 24 uur (doorvaart vanuit België naar Duitsland) OF uw verblijf in Duitsland is korter dan 72 uur, bent u vrijgesteld van de testverplichting.

  WAT MOET U ALS SCHIPPER/EINDVERANTWOORDELIJKE DOEN?

  1. Nauwkeurig documenteren. Documenteer in het vaartijdenboek precies wanneer (datum & tijd) u Nederland bent binnengekomen en weer hebt verlaten. (D<>NL, BE<>NL) Alleen zo kunt u aan op geloofwaardige wijze aantonen hoe lang u in Nederland en in Duitsland heeft verbleven.
  2. Blijft u langer dan 24 uur in Nederland? En gaat u daarna naar Duitsland? Laat dan alle bemanningsleden testen in een testcentrum aan wal OF regel een "Coronatest onder toezicht" met MMD. Regel de testdatum zo dat het testresultaat beschikbaar is bij binnenkomst in Duitsland, maar niet ouder is dan 48 uur. Zorg er ook voor dat elk bemanningslid het aanmeldformulier heeft ingevuld en bewaar deze zorgvuldig i.v.m. het unieke ID nummer van dit document.
  3. Kunt u vóór binnenkomst in Duitsland inschatten dat u Duitsland binnen 72 uur weer zult verlaten? Dan is een coronatest niet nodig. Zorg ervoor dat elk bemanningslid het digitale registratieformulier heeft ingevuld alvorens de grens wordt gepasseerd.

  HOE WERKT DE CORONATEST ONDER TOEZICHT?                                      

  1. Voorbereiding:
   Bel MMD van maandag tot zaterdag tussen 09:00u-17:00u om een afspraak te maken voor de 'Coronatest onder toezicht'. Gegevens:                        
   MMD - Maritime Medical Diagnostics
   Tel: +31 6 539 982 62 | E-Mail: Elrokoppel@hetnet.nl of                                 
   Tel: +31 6 122 495 49 | E-Mail: meoveto@gmail.com         
  2. Uitvoering:
   - Leg voor elk bemanningslid een corona (zelf)test klaar.
   - Breng op het afgesproken tijdstip een video-(telefoon)-verbinding tot stand met MMD (bijv. WhatsApp video).
   - Onder virtueel toezicht en begeleiding van MMD voert de kapitein de coronatest bij zichzelf of met de hulp van een bemanningslid uit.
   - MMD zal ook toezien op de uitvoering van de coronatest op de andere bemanningsleden, mocht dit nodig zijn.
   - De schipper stuurt de individuele testresultaten met de namen van de bemanningsleden naar MMD.
   - MMD stelt een testcertificaat op en stuurt dit per e-mail naar het schip.

  Let op:

  • Bovenstaand beschreven testverplichting geldt alleen voor bemanningsleden van binnenschepen! Voor privéreizen in uw vrije tijd of voor reizen van en naar het schip, kunt u onderworpen zijn aan andere quarantaine-, rapportage- en testverplichtingen. Informeer bij de bevoegde nationale / regionale autoriteiten voordat u aan een reis begint.
  • Uitzonderingen gelden alleen voor gezonde bemanningsleden. De vrijstelling van de quarantaine- en testverplichting (voor het verblijven van < 24 uur ) geldt alléén als niemand aan boord besmettingssymptomen van het coronavirus vertoont.  Als u Nederland per schip doorkruist zonder tussenstop, b.v. komend uit België, of als uw tussenstop in Nederland korter was dan 24 uur, zijn de bemanningsleden ook vrijgesteld van de keuringsplicht.  Ook bemanningsleden die Duitsland alleen voor doorreis binnenkomen, b.v met als bestemming Birsfelden (Zwitserland), hoeven niet te worden getest. Dit geldt echter alleen als de doorreis plaatsvindt zonder onnodige tussenstops/aanlandingen.
  • De kosten voor deze "Coronatest onder toezicht” bedragen € 50,- per schip (voor de complete bemanning). I.v.m. snelheid en beschikbaarheid raden wij u aan van te voren de afspraak met MMD te maken en de namen vooraf, liefst digitaal, aan te melden.

  In Duitsland is het mogelijk om als buitenlander een zogenoemde 'citizens test’ af te nemen. Via ons ministerie van buitenlandse zaken kun je testlocaties in Duitsland vinden.

  https://www.netherlandsworldwide.nl/documents/frequently-asked-questions/where-can-i-get-a-pcr-or-rapid-test-outside-the-netherlands

  Wij zijn ons er terdege van bewust dat de Duitse voorschriften inzake verplichte registratie en keuring ver afstaan van de realiteit van de binnenvaart en moeilijk te verenigen zijn met uw dagelijks leven aan boord. Samen met andere branchepartijen en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat proberen wij veranderingen te bewerkstelligen bij de verantwoordelijke deelstaat- en federale ministeries. Helaas is de bereidheid van politici om binnenvaartvriendelijke uitzonderingen te maken zeer gering.

  Het is mogelijk om een papieren formulier in te vullen. Deze dient dan per post verzonden te worden. De digitale aanmelding is naar onze mening wel de beste en snelste optie.

  Klik hier voor de papieren versie om uit te printen: https://www.bundesgesundheitsministerium.de/fileadmin/Dateien/3_Downloads/C/Coronavirus/Infoblatt/210113_Ersatzmitteilung.pdf

 • Is er een standaard verklaring om mijn personeel mee te geven voor het reizen binnen Europa?

  Bemanningsleden kunnen reizen tussen hun woonplaats en locatie van inschepen of ontscheping, zo nodig met een verklaring. De CCR heeft hier voor een modelformulier gepubliceerd. Gebruik bij het reizen ook een ingevulde werkgeversverklaring.

  Let op, het ene na het andere land komt nu met eigen verklaringen/attesten/vignet. Als een land een eigen verklaring heeft, dan moet je die gebruiken. Onder het kopje handige documenten vindt u al exemplaren voor Frankrijk, Belgie en Tsjechië.

 • Hoe kom ik aan de juiste informatie en formulieren voor de avondklok?

  In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Van 21.00 uur 's avonds tot 04.30 uur ’s ochtends blijft u binnen. Het is verboden om zonder geldige reden op straat te zijn.

  Als het nodig is dat u voor werk naar buiten gaat moet u een Werkgeversverklaring avondklok kunnen laten zien. Uw werkgever bepaalt dit en vult dan voor de medewerkers de door de overheid beschikbaar gestelde werkgeversverklaring in. Daarbij moeten de werkenden, net zoals iedereen die vindt dat hij of zij tijdens die uren naar buiten moet, een eigen verklaring avondklok bij zich hebben. Dit laatste formulier kan de medewerker zelf digitaal invullen en printen.

   

  Wij adviseren u om de Werkgeversverklaring avondklok ook te verstrekken aan ZZP’ers, die in uw opdracht reizen naar uw schip. Voor uitzendkrachten en gedetacheerden geldt dat zij een eigen juridische werkgever hebben. Mogelijk kunt u samen met deze werkgever zorgdragen voor de Werkgeversverklaring avondklok.

  Ook de CCR voorbeeld verklaring voor de dienstreis van een schipper of een bemanningslid in de binnenvaart/Rijnvaart dient u bij zich te hebben.

   

  Meer informatie over de regels van de avondklok vindt u op:

  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/avondklok/regels-avondklok

   

 • Kunnen we weer vrij reizen door Europa?

  Nu we in Nederland opnieuw in lockdown zijn kunnen we niet langer vrij reizen. Alleen noodzakelijke reizen mogen nog gedaan worden. De binnenvaart valt onder de vitale beroepen en dit maakt dat reizen voor het werk noodzakelijk is. Voor het passeren van de grens kan opnieuw gebruik gemaakt worden van de CCR reisverklaringen om deze noodzakelijkheid aan te tonen.

 • Zijn er nieuwe reisverklaringen voor Frankrijk?

  Ja, Frankrijk heeft voor de nieuwe lockdown haar attestation-de- deplacement—derogatoire / verplaatsingsverklaringen opnieuw uitgegeven. Wij adviseren om deze naast de CCR reisverklaring mee te nemen.

  Daarnaast moet u ook een verklaring van eer op zak hebben. Klik hier voor de verklaring van eer in het Frans of klik hier voor de verklaring van eer in het Engels.

 • Welk reisadvies geldt voor België?

  In verband met de voortdurende veranderingen raden wij aan om voorafgaand aan uw reis naar België altijd de speciale coronapagina voor ondernemers van RVO met veel gestelde vragen te raadplegen en bekijk het actuele reisadvies voor België van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

  Met alle aanscherpingen van regels zijn ook de reisdocumenten voor België en voor de grenspassage België-Frankrijk in de eerste week van februari weer aangepast. Naast de bekende CCNR reisverklaring wordt nu ook een 'verklaring van eer’ gevraagd.

  Voor de binnenvaart geldt nog steeds dat zij zijn gekwalificeerd als vitaal proces, het varen van of naar België kan dus gewoon plaatsvinden. Voor personen die langer dan 48u in België gaan verblijven of langer dan 48u buiten België zijn verbleven is het echter verplicht om maximaal 48u voor aankomst in België het Public Health Passenger Locator Form in te vullen. Deze formaliteit geldt ook voor het beroepsgoederenvervoer.

  Met ingang van 25 december moeten reizigers die niet in België wonen een recent negatief PCR-Covid-19-testresultaat meenemen als ze langer dan 48u in België blijven. De Belgische en Vlaamse regels zijn verduidelijkt op vraag van CITBO door het Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken (MOW). Passenger Locator Form en het BTA-formulier zijn ook van toepassing op reizend binnenvaartpersoneel. Buitenlands personeel kan van het BTA geen gebruik maken.

  Voor buitenlands personeel geldt tevens een vrijstelling en hoeft een negatieve test niet voorgelegd te worden bij binnenkomst. Er is dus een vrijstelling voor vervoerspersoneel voor wat betreft de verplichte quarantaine en het testen. Men kan ook een quarantaine doorbrengen aan boord (bij uitbraak aan boord) en tijdens de quarantaine blijven varen indien de volledige bemanning zich in dezelfde bezetting bevindt zoals in een gezin.

   

 • Is een negatieve snel-test verplicht voor inreizen in Nederland?

  Op dit moment (half februari) moeten reizigers in het personenvervoer die via vliegtuig of schip in Nederland aankomen een negatieve PCR-testuitslag en een negatieve sneltestuitslag kunnen laten zien. Reizigers die op dit moment per auto in Nederland aankomen, hebben geen testverplichting (zowel geen PCR- als sneltestverplichting).

  Reizigers die als personeelslid in het goederenvervoer via vliegtuig of schip in Nederland aankomen, hebben geen testverplichting. Bemanning van binnenvaartschepen die Nederland binnenkomen met een schip dat enkel goederen vervoert en geen passagiers aan boord heeft (dus enkel personeel), valt dus niet onder de testverplichtingen (negatieve PCR-testuitslag en geen negatieve sneltestuitslag) uit de Tijdelijke regeling maatregelen.

 • Mag ik in Nederland nog met 3 personen in de auto zitten?

  Ja, dit mag. Echter vanaf 15 december is bij bedrijfsmatig vervoer een mondkapje voor publiek gebruik verplicht bij meer dan twee inzittenden. Dit tenzij er 1,5 meter afstand gehouden kan worden in het vervoermiddel. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nederlandse-maatregelen-tegen-het-coronavirus/openbaar-en-dagelijks-leven

 • Hoe zit het met de testverplichting voor binnenvaartpersoneel dat Nederland binnenkomt?

  Op dit moment (maart 2021) hebben reizigers die in Nederland aankomen een testverplichting (PCR- en sneltestverplichting), tenzij ze onder een uitzondering vallen.

   

  Voor bemanning van binnenvaartschepen gelden de volgende uitzonderingen:

  -       Bemanningsleden van binnenvaartschepen die per personenvervoer via vliegtuig of schip in Nederland aankomen, hebben geen PCR-testuitslag nodig wel is er een sneltestverplichting.

  -       Bemanningsleden van binnenvaartschepen die per personenvervoer via trein of auto in Nederland aankomen, vallen niet onder de testverplichtingen (geen PCR- en geen sneltestverplichting).

  -       Bemanningsleden van binnenvaartschepen die Nederland binnenkomen, werkend op een schip dat enkel goederen vervoert en geen passagiers aan boord heeft, vallen niet onder de testverplichtingen (geen PCR- en geen sneltestverplichting).

   

  Om van de uitzondering gebruik te kunnen maken dienen bemanningsleden wel een document te kunnen overleggen dat bewijst dat ze deel uitmaken van een bemanning.

Europees nieuws

 • Met welke doorvaartmaatregelen moet ik rekening houden in Servië?

  Als maatregel tegen verdere verspreiding van het coronavirus, verbiedt de Servische overheid de toegang tot Servië voor alle personen afkomstig uit Roemenië. Crew en vaartuigen afkomstig uit Roemenië wordt geen toegang verleend tot Servië bij de grensovergang op de rivier bij Veliko Gradište en Prahovo. Echter, deze maatregel heeft geen invloed op schepen(/trucks) in transit.

 • Met welke doorvaartmaatregelen moet ik rekening houden in Slowakije?

  Er is een algeheel verbod voor passagiersschepen om aan te meren of ligplaats te nemen op de Donau en bevaarbare zijrivieren. Het is de schepen wel toegestaan om te navigeren door het gebied van de Slowaakse Republiek, dus enkel in transit te passeren. Er is een verbod voor alle vrachtschepen, die niet de intentie hebben om te gaan laden of lossen, om aan te meren of ligplaats te nemen op de Donau en bevaarbare zijrivieren. Het is vrachtschepen in transit toegestaan om de ankerplaatsen op de Donau en bevaarbare zijrivieren te gebruiken, wanneer het noodzakelijk is om werk van bemanning te observeren. Het is bemanning verboden om van boord te gaan. Alle schepen, waarvan de bestemming een haven of ligplaats is in het gebied van de Slowaakse Republiek, mogen laden en lossen zonder limitaties.

 • Met welke doorvaartmaatregelen moet ik rekening houden in Roemenië?

  Vooralsnog is er nog geen algemene sluiting van vliegvelden, havens,  spoorwegdiensten of toegangswegen naar Roemenië. Tevens is er geen beperking op de bewegingen van inwoners binnen het land. Maar dit kan veranderen in de komende dagen op basis van de aanbevelingen van volksgezondheidsautoriteiten.

 • Met welke doorvaartmaatregelen moet ik rekening houden in Hongarije?

  Beperkingen in het varen in verband met publiek gezondheid gevaar op het Hongaarse deel van de Donau.

  In verband met het gevaar van de COVID-19 ziekte veroorzaakt door het SARS-CoV-2 coronavirus in het territorium van Hongarije.

   

  Van 14-03-2020 24:00 tot nader order:

  • Zijn alle passagiers (hotel) schepen verboden aan te landen, af te meren of te ankeren op de Donau en zijn bevaarbare zijrivieren. (redactie: in Hongarije)
  • Passagiers (hotel) schepen zijn alleen toegestaan om als doorgaande vaart door het territorium van Hongarije te varen.
  • Alle vrachtschepen die niet voornemens te zijn om goederen  te laden, lossen of over te slaan zijn verboden aan te landen en af te meren in havens en ligplaatsen op de Donau en de bevaarbare zijrivieren. (redactie: in Hongarije)
  • Vrachtschepen in doorgaande vaart hebben toestemming om de ankerplaatsen op de Donau en de bevaarbare zijrivieren (redactie: in Hongarije) te gebruiken alleen ter naleving van de werktijdregeling van de bemanning. De bemanning is verboden om het schip te verlaten. (redactie: in Hongarije)
  • Alle vrachtschepen waarvan de bestemming een haven of ligplaats in het territorium van Hongarije is hebben toestemming om te laden, lossen of over te slaan in de havens en op ligplaatsen, zonder beperkingen.
  • Schepen die varen op de waterwegen, als ook in de havens en op ligplaatsen van Hongarije zijn verboden van bemanning te wisselen.
  • De terugkomst en het van boord gaan van het schip van Hongaarse ingezetenen, onderworpen aan de naleving van gezondheidsvoorschriften, is toegestaan.

  De naleving en handhaving van de voorschriften in het bericht is verplicht voor de binnenvaartexploitanten.

Financieel

 • Wat doen de banken voor de binnenvaart?

  BLN overlegt met banken

  BLN heeft samen met het CBRB de afgelopen dagen overlegd met de banken. Gezamenlijk constateren we dat veel binnenvaartondernemingen hard geraakt worden door de Corona-crisis. BLN heeft aangegeven dat maatwerk in de kredietverlening nu essentieel is, dat gezamenlijk optreden van de banken nu van groot belang is en steunmaatregelen een harde noodzaak. Samen met de banken zullen we de marktontwikkelingen in de sector monitoren en met elkaar blijven delen.

   

  Rabobank

  Rabobank schort enkel de aflossingen voor 6 maanden op voor klanten met een krediet tot maximaal 3 mio; klanten moeten zich melden indien ze hiervoor gebruik willen maken

  • Klanten met kredieten boven de 3 mio die uitstel willen moeten hiervoor contact opnemen met hun Relatiemanager.
  • Leasefaciliteiten: geen specifieke info 

   

  ABN AMRO

  ABN AMRO schort rente én aflossing voor 6 maanden automatisch op voor alle klanten met een krediet tot maximaal eur 50 mio; zij die niet willen moeten dit aanmelden.

  . Actuele info: https://www.abnamro.nl/nl/zakelijk/coronavirus/uitstel-van-rente-en-aflossingen.html

   

  ING

  ING schort enkel de aflossingen voor 6 maanden op voor klanten met een krediet tot maximaal 2,5 mio; klanten moeten zich melden indien ze hiervoor gebruik willen maken

  • Klanten met kredieten boven de 3 mio die uitstel willen moeten hiervoor contact opnemen met hun Relatiemanager 
  • Leasefaciliteiten: geen specifieke inf
 • Krijgen ouders hun eigen bijdrage aan de internaten ook terug?

  Het Kabinet heeft een coronamaatregel bekendgemaakt op 20-3: alle ouders krijgen hun eigen bijdrage kinderopvang terug (in elk geval tot 6-4-2020) zie: https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-sociale-zaken-en-werkgelegenheid/nieuws/2020/03/20/alle-ouders-krijgen-hun-eigen-bijdrage-kinderopvang-terug

   

  BLN-Schuttevaer vraagt zich af of dit ook voor de internaten geldt? Deze zijn immers nu ook gesloten en de kinderen zijn aan boord.

  BLN-Schuttevaer heeft deze vraag bij LOVT, Meander en Limena uitgezet. Deze partijen zijn daar over in gesprek met het ministerie. Zij en wij hopen zo spoedig mogelijk duidelijkheid te kunnen verschaffen hierover.

 • Hoe zit het met de stilligregeling?

  EOC wijst eigenaars in de beroepsvaart op hun stilligregeling. Met deze stilligregeling ontvangt u over de betreffende periode, tegen aanvullende voorwaarden, nu tijdelijk een korting van 50% op de cascopremie van EOC en 50% op de P&I premie (of 75% korting op de P&I premie indien u zonder personeel vaart). Vanaf vandaag kunt u gebruik maken van deze regeling met een tijdelijke verhoogde korting. De stilligregeling is voor een minimale aaneengesloten periode van 30 dagen. Deze tijdelijke verhoogde korting blijft minimaal gelden tot 1 juni 2020 en is afhankelijk van de maatregelen die door de overheid zijn genomen.

   

  Wanneer u gebruik wenst te maken van deze tijdelijke regeling dan verzoeken wij u ons hiervan per e-mail op de hoogte te brengen via beroepsvaart@eoc.nl. Aanvullend op de stilligregeling zijn onderstaande voorwaarden van toepassing.

   

  Voorwaarden
  In afwijking van de verzekeringsvoorwaarden is voor deze polis het volgende van toepassing:
  1) Het vaartuig is alleen gedekt voor schade welke ontstaat als het vaartuig ongeladen en buiten bedrijf voor lange tijd stilligt;
  2) Varen is alleen toegestaan binnen een straal van twee kilometer rond de ligplaats welke het schip bij ingang van deze clausule heeft ingenomen. Alle schade welke buiten deze straal van twee kilometer ontstaat is uitgesloten van verzekering, tenzij de verzekeringnemer schriftelijke toestemming van de maatschappij heeft verkregen om buiten de straal van 2 kilometer te varen;
  3) Alle schade en gevolgschade welke ontstaat tijdens het uitvoeren van reparatiewerkzaamheden is uitgesloten van verzekering (dit geldt niet voor klein onderhoud);
  4) Alle schade en gevolgschade welke ontstaat als het vaartuig langer dan 24 uur onbeheerd wordt achtergelaten is uitgesloten van verzekering;
  5) Alle dekkingen van de aansprakelijkheidsverzekeringen en eventuele andere dekkingen (bijv. P&I) ten behoeve van de lading worden gedurende het van toepassing zijn van deze clausule opgeschort.

   

  Heeft u vragen over uw verzekeringen dan kunt u ons altijd een e-mail (beroepsvaart@eoc.nl) sturen en helpen wij u persoonlijk verder zoals u van ons gewend bent.

 • Wat zijn de belangrijkste punten uit het derde steunpakket?

  Het derde steunpakket van de overheid zet in op investeren in verandering. Voor onze leden belangrijke maatregelen als NOW (loonkosten), TVL (vaste lasten) en TOZO (inkomensondersteuning zelfstandigen) zijn met 9 maanden verlengd. De overheid biedt zo perspectief op steun tot zomer 2021.

   

  Wel is er sprake van aanpassingen, nieuwe voorwaarden bij deze regelingen. De belangrijkste veranderingen zijn:

  Voor de NOW 3 is meer omzetverlies nodig; per 1 januari 2021 wordt dit van 20% naar 30% verhoogd. De hoogte van de tegemoetkoming wordt per periode van 3 maanden verlaagd; van 80% naar 70% en vervolgens 60%. Ontslaat u personeel om bedrijfseconomische redenen, dan wordt de NOW-compensatie niet meer verlaagd.

  Ook bij de verlengde TVL wordt per periode van 3 maanden gekeken. Het omzetverlies wordt in stappen verhoogd van 30% naar 40% en vervolgens 45%, maar ook het bedrag dat aan subsidie kan worden ontvangen gaat omhoog naar maximaal € 90.000 per drie maanden.

  Bij de TOZO 3 is de grootste verandering dat na het inkomen partner nu ook naar eigen vermogen in de vorm van geldmiddelen wordt gekeken en op getoetst.

   

  Kortom de overheid helpt veel langer, maar biedt deze hulp steeds meer aan, aan bedrijven die het zwaarst worden getroffen. Wij blijven de veranderingen volgen, via VNO/NCW voor uw belangen lobbyen en informeren u via het Corona dossier op onze website.

  Meer informatie over het derde steunpakket dat met ingang van 1 oktober ingaat staat op de site van de Kamer van Koophandel.

  https://ondernemersplein.kvk.nl/nieuwe-corona-regelingen-steunpakket-3/

 • Waar kan ik mijn volgende TVL, NOW of TOZO aanvragen?

  Met ingang van 1 oktober 2020 gaan de maatregelen uit het derde steunpakket van de overheid in. Het gaat bij alle drie de regelingen om een verlenging van drie keer drie maanden. Iedere 3 maanden is een nieuwe aanvraag nodig.

  Aanvragen van de verlengde Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (verlengde TVL) kan voor de eerste periode van 1 oktober 2020 tot en met 29 januari 2021 bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

  Aanvragen van de derde Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW 3) wil de overheid mogelijk maken vanaf 16 november 2020 bij het UWV.

  Aanvragen verlengde Extra Ondersteuning Zelfstandige Ondernemers (TOZO 3) kan vanaf 1 oktober 2020 worden aangevraagd bij de woongemeente waar je staat ingeschreven.

   

Nautisch-Technisch

 • Welke bedieningsmaatregelen worden getroffen in België?

  De Vlaamse Waterweg laat weten dat het coronavirus ook om zich heen grijpt, bij de scheepvaartbegeleiders de bediening van de sluizen en beweegbare bruggen, bedienen.  Een aantal scheepvaartbegeleiders zijn momenteel ziek of in quarantaine.  Momenteel kunnen met de inzetbare bedienaars alle kunstwerken nog volgens de normale bedieningsuren worden uitgevoerd.

  Mogelijks ontstaat er op  een bepaald ogenblik een situatie waarbij dit niet meer kan.  De Vlaamse Waterweg heeft hiertoe een afbouwplan opgesteld, dat in functie van het aantal inzetbare scheepvaartbegeleiders, gericht een bepaald deel van de normale dienstverlening afbouwt.  Dit afbouwplan bestaat uit een geleidelijke afbouw van de dienstverlening, volgens een prioriteitenlijst.  Na invoering van elke stap worden de vrijgekomen scheepvaartbegeleiders ingezet om afwezige collega’s op andere, nog actieve kunstwerken te vervangen.

   

  In deze noodsituaties, zal afgebouwd worden volgens onderstaand model.

  1. Inzetten van alle beschikbare personeelsleden (dit gebeurt momenteel)
  2. Maximaal inzetten van andere DVW-collega’s die ook ervaring hebben in het bedieningsproces
  3. Reduceren van de bezetting in afstandsbedieningscentrales, met afbouw van een aantal niet-prioritaire taken en/of accepteren van enige wachttijden aan de sluizen en beweegbare bruggen
  4. Uitbreiden van mobiele ploegen op niet-prioritaire waterwegen
  5. Stoppen met aannemen van touwen in Wijnegem
  6. Reduceren van de bedieningstijden op niet prioritaire waterwegen
  7. Reduceren van niet-prioritaire taken op prioritaire waterwegen (geen vaarvergunningen meer maken, geen scheepvaartrechten meer innen, geen touwen meer aannemen)
  8. Reduceren van de bedieningstijden op prioritaire waterwegen
  9. Blokvaren op prioritaire waterwegen

  Formele beslissingen betreffende aanpassing van bedieningstijden zullen ook steeds via NtS-berichten gecommuniceerd worden.

   

 • Welke bedieningsmaatregelen worden getroffen in Duitsland?

  De GDWS stelt alles in het werk om ervoor te zorgen dat de sluizen ook op de lange termijn zo lang mogelijk worden bediend.

   

  Daartoe moeten wel maatregelen worden genomen binnen het beschikbare personeel en moeten sluiswachters worden in gezet op andere sluizen dan gebruikelijk. Flexibele inzet is daarom geboden. Binnen het beschikbare personeel zijn ook maatregelen genomen om daarbij risico’s te beperken en kwetsbare personeelsleden te beschermen. Daarnaast zijn er problemen onder het personeel doordat kinderopvang ontbreekt en bedienend personeel ook soms thuis moet worden ingezet. Omdat het sluispersoneel sowieso al niet dik gezaaid is wordt het steeds lastiger.

   

  Dit zijn de huidige openingstijden van de Duitse sluizen:

  • Bediening 24 uur per dag op de Rijn, NOK, vaarwegen naar de zeehavens en tussen Friedrichsfeld en Dorsten;
  • Bediening van 16 uur op de overige routes van het Westduitse kanalstelsel, Moezel, Main en Neckar tot Heilbronn, MLK, Binnen Elbe, ESK.
  • Bediening van 10 uur op de Saar, de Main, het MDK, de Donau, het Havelkanaal en de Weser. Voor de Donau en de MDK was het echter de bedoeling dat er bediening zou zijn voor 16 uur. Voor het eerst, bleek dit slechts mogelijk door het inzetten van één teamleider, die eerst kon worden ingezet nahet sluiten van de Main.
  • Vaarwegen buiten de hoofdvaarwegen moeten, rekening houden met bediening gedurende 8 uur per dag.

  U kunt ook de site van de GDWS https://www.gdws.wsv.bund.de/DE/startseite/startseite_node.html of www.elwis.de raadplegen

   

  De bediening van de sluis Iffezheim van het Elzaskanaal zal worden teruggebracht tot bediening van 05.00 tot 21.00 uur. De bediening wordt teruggebracht omdat er onvoldoende bedienaars vanwege ziekte, beschikbaar zijn. De bediening volgens deze tijden gaat in op 1 april. In de nacht van 1 op 2 april zal er voor het eerst geen bediening zijn.

   

  Voor de Moezel is inmiddels duidelijk dat, om de bediening in stand te kunnen houden, per 6 april a.s. de volgende maatregelen moeten worden getroffen. De bediening gedurende 24 uur zal beperkt moeten gaan worden. Daarom is besloten vanaf maandag 6 april 2020 vanaf 22.00 uur op de sluizen van Koblenz tot Trier, alleen nog bediend worden tussen 06.00 en 22.00 uur. Dit geldt tot nader order Zie hier het originele bericht

   

  Met scheepvaartbericht 38/2020 worden maatregelen genomen met betrekking tot de verwerking van scheepsdocumenten, certificaten en onderhoudsboeken door het WSA MDK Regensburg getroffen. Zie bijgaand document. In het decreet van het federale Ministerie van Transport en Digitale Infrastructuur van 17 maart 2020 en de toevoeging van 31 maart 2020 zijn de daaropvolgende maatregelen voor de verwerking van scheepsdocumenten getroffen.

 • Welke bedieningsmaatregelen worden getroffen in Frankrijk?

  Update 13 mei:

  Bekijk hier de laatste stand van zaken

   

  Stremmingen en beperkingen vaarwegen Frankrijk

   

  • Op alle Franse vaarwegen, inclusief de Boven-Rijn, zijn de bedieningstijden beperkt.
  • Voor alle vormen van watersport en passagiersvaart geldt in het hele land een vaarverbod tot 20 april. Cruiseschepen mogen in overleg nog wel naar een veilige ligplaats varen.

   

  Seine-gebied

  • De grote vaarwegen in het Seine-gebied en Noord-Frankrijk worden dagelijks van 8:00 tot 18:00 uur bediend, met een middagpauze van 12:30 tot 13:15 uur.
  • Op de kleine vaarwegen in het Seine-district wordt van 8:00 tot 17:00 uur geschut. De Parijse kanalen zijn sinds 16 maart volledig gestremd voor alle scheepvaart.
  • Het Canal de Saint-Quentin wordt alleen nog op telefonisch verzoek via het noodnummer geschut
  • De controlepost in Crèvecoeur en de tunnel van Riqueval zijn gesloten.
  • Verder zijn (delen van) kleine Noord-Franse vaarwegen met niet-automatische sluizen dicht.

   

  Overige Franse kanalen

  • De onderhoudsstremming van het Canal entre Champagne et Bourgogne in april gaat niet door vanwege corona.
  • De werkzaamheden aan de porte de garde (hoogwaterkering) van Poncey op de Petite-Saône zijn bij ingang van de lockdown gestaakt door de aannemer en zullen pas na afloop daarvan hervat worden.
  • Op de Doubs en Marne kan de beroepsvaart alleen in overleg schutten.
  • Het Canal de la Marne au Rhin Ouest en Est, het Embranchement de Nancy en de Centrekanalen schutten niet vanwege corona.
  • Alleen het Canal du Loing beneden Nemours is open en schut beperkt.
  • Het Canal des Vosges is dicht vanwege aanhoudende problemen met de watervoorziening
  • De Maas boven Givet is gestremd vanwege verondieping.

   

  Schippers

  • Schippers mogen er, in ieder geval in Noord-Frankrijk en mits voorzien van het voor iedereen verplichte formulier voor opgaaf van reden nog wel gebruik van maken om naar of van boord te gaan voor werkzaamheden, noodzakelijke inkopen, gezondheidsredenen of dringende familiezaken. Het formulier kunt u hier downloaden: https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus

   

  Vaarweginformatie

   

   

  De Nederlandse delegatie heeft de CCR gevraagd informatie te ontvangen of en wanneer de geplande onderhoudswerkzaamheden doorgang vinden en aandacht gevraagd voor de ligplaatsproblematiek. Zie hier het document

   

 • Welke bedieningsmaatregelen worden getroffen in Nederland?

  De CCR heeft besloten dat het vaarwegmanagement en de sluisbediening zoveel mogelijk in stand blijft.

   

  De provincie Zeeland past sluis- en brugbediening aan vanwege Corona virus

   

  Voor de bruggen over het kanaal door Walcheren en de Zeelandbrug wordt per direct tot 1 juni  2020 de dienstregeling aangepast. Dit betekent concreet:

   

  • Een doorvaart van 4x per werkdag van het Kanaal door Walcheren en 2x per dag gedurende weekend en feestdagen. Waarbij openingstijden na 16 april van de Stationsbrug Middelburg aangehouden worden als die van de huidige vastgestelde bedieningstijden van de noodbrug Middelburg. Specifiek zijn dit:
   • Tijdens werkdagen 4 openingstijden, namelijk: de draaitijden 07.07 uur; 11.37 uur; 15.37 uur en 19.37 uur. De brugopening van 7:07 uur moet men de dag ervoor aanvragen bij de Nautische Centrale Vlissingen voor 22:00 uur via telefoonnummer 06-55484448. Deze tijden sluiten aan op de huidige blauwe golftijden van het de overige bruggen over het kanaal door Walcheren.
   • Tijdens weekend en feestdagen zijn dit 2 openingstijden, namelijk: 10.07 uur en 15.37 uur
  • 24/7:  Bediening van de sluis Vlissingen en Veere v.w.b. enkel beroepsvaart
  • Na 22:00 passage kanaal door Walcheren, enkel voor beroepsvaart.
  • 24/7: Minimaal 1x per uur de bediening van de Zeelandbrug.
  • Bediening van de Arne spoorbrug.

  Klik hier voor de precieze bedieningstijden.

   

  De provincie Zuid-Holland hanteert aangepaste bedieningstijden in Zuid Holland.

  Wat betekent dat? Om de bediening van bruggen en sluizen zo goed mogelijk te borgen in verband met het coronavirus is er sprake van aangepaste bedientijden. De aangepaste bedientijden betekenen op dit moment (dus ook na 1 april) dat de provincie Zuid-Holland het winterrooster nog aanhoudt en niet overgaat tot het zomerrooster. Hier het besluit

 • Welke bedieningsmaatregelen worden getroffen in Zwitserland?

  Maatregelen Zwitserland traject/havens  Basel - Rheinfelden

  Op grond van de situatie met betrekking tot het corona virus en de daarmee samenhangende preventieve maatregelen, meldt Zwitserland dat door de Zwitserse Rijnhavens in twee opgesplitste nautische ploegen zal worden gewerkt. Hierdoor kunnen de volgende diensten in beperkte mate of helemaal niet worden uitgevoegd.

  Het gaat om:

  • De loodsendienst
  • De Bilgeboot
  • SSB WILD MAA - sleep diensten
  •  

  Er moet bij alle diensten rekening gehouden worden met wachttijden. Bezoek aan de riviercentrale is tot nader order eveneens niet mogelijk.

  Voor vragen over patenten, olieboekjes, logboek of vaartijdenboeken kunt u een e-mail sturen naar patent@portof.ch

  Deze maatregelen gelden vanaf heden tot nader order.

  Informatie is verkrijgbaar bij de Revierzentrale (RVZ) Basel: ? +41 61 639 95 30 / FM-kanaal 18.

  Het bericht is in het Duits hier terug te vinden

 • Wat verandert er in communicatie met sluizen in Wallonie?

  Vanwege het coronavirus zijn de commandoposten in Wallonië niet toegankelijk voor het publiek. Contact met de sluizen wordt alleen toegestaan via VHF kanalen of telefonisch. Als uitwisseling van documenten nodig is, wordt deze neergelegd op een met het bedieningspersoneel overeengekomen plaats. Dit om elk overbodig contact te vermijden. Deze maatregel geldt op alle Waalse waterwegen en gaat onmiddellijk in.

 • Wat te doen bij problemen met van of aan boord gaan in het buitenland?

  Het is verstandig om bij het van en aan boord gaan, met name in andere landen dan Nederland, maar wellicht ook in Nederland, papieren mee te nemen waarmee u kunt aantonen dat u schipper/eigenaar/werknemer o.i.d. bent en onderweg of afkomstig bent van of afkomstig bent van een schip. Ondervindt u problemen met grensformaliteiten etc. dan kunt u ons natuurlijk bellen en zullen wij proberen een en ander op te lossen. Wanneer u ons niet kunt bereiken kunt u altijd contact opnemen met het contactcentrum  van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. U kunt ze bereiken via tel. 0031 24 724 7247.

 • Welke bedieningsmaatregelen worden genomen op de Moezel (DU, FR, LU)?

  Op basis van artikel 36 van het Moezelverdrag, gebaseerd op de besluiten van de regeringen van Duitsland, Frankrijk en Luxemburg om de verspreiding van het coronavirus is het volgende besluit genomen om het vervoer zoveel als mogelijk in stand te houden en het uitvoerend personeel te beschermen, om:

  • te stoppen met het bedienen van passagiers- en pleziervaartuigen op de internationale Moezel;
  • dat voor de binnenvaart  bij het innen van kanaalkosten alleen betalingsmethoden gebruikt kunnen worden zonder persoonlijk contact;
  • de verplichte stempel na het innen van kanaalkosten achterwege kan blijven.

  Deze beslissing wordt onmiddellijk van kracht en is geldig tot nader order.

   

  Update 7 april

  Gebruikelijk wordt de Moezel een maal in het jaar voor een bepaalde periode, meestal in mei, gestremd voor onderhoud. Vanwege de corona crisis zal de stremming als aangekondigd van 11 tot 20 mei niet doorgaan. Door de corona crisis kunnen voorbereidende werkzaamheden niet tijdig worden afgerond. De stremming is nu gepland, verschoven naar, 21 tot 30 september 2020.

  Lees hier het volledige bericht.

   

  Omdat wij een vraag kregen over de bedieningstijden op de Moezel het volgende:

  • De bedieningstijden voor het Duitse deel zijn van 06.00 tot 22.00;
  • De bedieningstijden voor het Luxmburgse deel zijn van 24 uur per dag;
  • De bedieningstijden voor het Franse deel zijn van 07.30 tot 17.00.

  Wij hebben de Mozelkommission verzocht deze tijden beter op elkaar af te stemmen. Dit zal bij het e.v. overleg worden meegenomen.

  De Mozelkommission heeft echter geen zeggenschap over de inzet van persoon in de diverse landen. Hierdoor is een en ander niet eenvoudig op te lossen.

   

  Update 29 april

  Vanaf 29 april geldt een wijziging in de bedieningstijden op het Moezel traject tussen sluis Apach en sluis Neuves Mainson. Bedieningstijden zijn vanaf dan:

  •              Vanaf maandag tot vrijdag van 07.30 uur tot 17.30 en op aanvraag tot 19.30 uur

  •              Op zaterdag, zondag en op feestdagen  voor  vrijgegeven vaart van 09.00 uur tot 20.00 uur. Voor doorgaande vaart na aanmelding voor 15.00 uur is het schutten mogelijk voor de periode tussen 18.00 en 20.00 uur;

  Aanvraag is mogelijk via teleoonnummer:0033 800 519 665. De aanvraag moet dan voor 15.00 uur zijn ontvangen.

  Lees hier het volledige bericht.

Regelgeving

 • Hoe zit het met de geldigheid van certificaten en deelexamens van het CBR?

  Geldigheid certificaten binnenvaart

  In onderstaand overzicht de nieuwe (april 2021) geldigheidsdata van examenuitslagen/certificaten die door de lockdown zijn vervallen. Het gaat om alle documenten gebaseerd op ROSR, RSP en RPR. Onder andere vaarbewijzen A+B, Rijnpatent (+voorlopige), Bewijs voor Riviergedeelten, Radarpatent, Sportpatent, het zeilbewijs en Verklaring LNG.

  Einddatum geldigheid op examenuitslag > Nieuwe geldigheid

  • 1 oktober 2020 t/m 30 april 2021 > t/m 30 september 2021
  • 1 mei t/m 31 mei 2021 > t/m 30 november 2021
  • 1 juni t/m 30 juni 2021 > t/m 31 december 2021
  • 1 juli t/m 31 juli 2021 > t/m 31 januari 2022
  • 1 augustus t/m 31 augustus 2021 > t/m 28 februari 2022
  • 1 september t/m 30 september 2021 > t/m 31 maart 2022
  • 1 oktober t/m 31 oktober 2021 > t/m 30 april 2022
  • 1 november t/m/ 30 november 2021 > t/m 31 mei 2022
  • 1 december t/m/ 31 december 2021 > t/m 30 juni 2022

  Geldigheid certificaten gevaarlijke stoffen
  De geldigheid van diverse certificaten voor het vervoer van gevaarlijke stoffen wordt verlengd t/m 30 september 2021. Voor het certificaat ADN en Veiligheidsadviseur Binnenvaart met een verloopdatum vanaf 1 maart 2020 t/m 31 augustus 2021 geldt dat het examen en de opleiding / herhalingscursus gevolgd moeten worden voor 1 oktober 2021.
  Dit is vastgelegd in multilaterale overeenkomsten tussen de verschillende lidstaten. Zie de publicaties in de Staatscourant:

  Medische keuringen

  De regelingen voor de binnenvaart bieden enige speelruimte wat betreft de eisen rondom de medische keuring. Meer informatie over het proces van medische keuring

  Zie ook: Informatie over de Rijnvaart in verband met COVID-19

   

   

 • Hoe zit het met certificaten en geldigheid in België?

  De binnenvaart is van vitaal belang voor de bevoorrading van de samenleving en de economie. Hiertoe  heeft de Vlaamse regering een besluit genomen over noodmaatregelen voor de binnenvaart vanwege COVID-19. Met dit kaderbesluit kunnen de bevoegde waterwegbeheerders (De Vlaamse Waterweg of de Havenautoriteiten) afwijken van de huidige regelgeving, zolang de veiligheid niet in gevaar komt. Dit omvat o.a. verlenging van certificaten maar ook wijzigingen in het bedrijfsregime van sluizen en bruggen. Het besluit en de achtergrondnota zijn hierbij bijgevoegd.

 • Hoe zit het met certificaten en geldigheid op de Donau?

  We informeren u over de bijgevoegde brief van het DG van het secretariaat van de Donau-commissie aan haar lidstaten met voorstellen voor administratieve maatregelen om het vervoer over de Donau in tijden van COVID-19 te vergemakkelijken.

  De maatregelen verwijzen naar:

  • Verlenging van de geldigheid van de technische certificaten.
  • Verlenging van de geldigheid van certificaten van bemanningsleden.
  • De mogelijkheid om bemanningsleden met een bepaalde kwalificatie te laten vervangen door andere kwalificaties.
  • Garanderen van vrij verkeer van bemanningsleden.

   

  Als u problemen heeft, bijvoorbeeld omdat een lidstaat de voorstellen niet volgt, dan horen wij dat graag van u.