Rotterdam is de grootste containerhaven van Europa.

| Markt & Economie

De containeroverslag in Nederland vindt grotendeels plaats in de haven van Rotterdam.

Een bijzonder sterke groei van de containeroverslag met 12,3% (tonnen) was de belangrijkste motor achter de groei van de haven van Rotterdam over heel 2017.

Juist de containersector is van groot belang omdat die een essentiële rol speelt in het creëren van toegevoegde waarde zoals werkgelegenheid in de haven en het achterland.

De overslag van containers steeg spectaculair met 10,9% naar 13,7 miljoen TEU en 12,3% in gewicht naar 142,6 miljoen ton. In het tweede halfjaar werd 14,1% meer ton (12,4% in TEU) overgeslagen dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Het marktaandeel van Rotterdam op de containermarkt is met 31% (2017 t/m Q3) op het hoogste niveau sinds 2000. Ook het achterlandvolume steeg (6,3%). Deze groei en die van het feedervolume bevestigt de sterke positie van Rotterdam in de netwerken van de container rederijen en grote allianties. De overslag op Maasvlakte 2 nam sterk toe en ook bijna alle overige terminals vertoonden stijgingen. De overslag van beladen containers nam met 12,1% (TEU) sterker toe dan die in lege containers (+6,1%).

Het Havenbedrijf verwacht dat het overslagvolume in 2018 verder zal groeien, waarbij de groei in de containersector op een lager niveau zal zijn dan de uitzonderlijke groei in 2017.

Bron: Port of Rotterdam Authority, NVB

In dit dossier vindt u relevante informatie en links naar websites welke betrekking hebben op de containervaart.

Veelgestelde vragen


Vertragingen in binnenvaart bij afhandeling containers

16 juni 2017 - (1713 keer gelezen)
Er treden steeds meer vertragingen op bij containerafhandelingen in de havens van Rotterdam en Antwerpen. Momenteel lopen de wachttijden bij RWG in Rotterdam op tot 5 a 6 dagen en de afhandeling aan de …
Reageer

Update hefbare stuurhuizen

17 december 2016 - (3964 keer gelezen)
Eind november zijn vertegenwoordigers van de Nautisch Technische Commissie van ESO en EBU weer in Straatsburg geweest voor het overleg in het kader van CESNI. Onder andere over nieuwe eisen aan hefbare …
Reageer