Update huisvuil

21 mei 2014 - (3079 keer gelezen)


De minister heeft de Kamervragen rondom huisvuilafgifte voor binnenvaartondernemers beantwoord. In dit artikel leest u de uitkomsten.


BLN en BLN-Koninklijke Schuttevaer hebben namens de leden intensief overleg gevoerd met Rijkswaterstaat over huisvuilafgifte voor binnenvaartondernemers. De insteek van de gesprekken was in beginsel terugkeren naar de oorspronkelijke situatie; dus alle containers terug en gratis afgifte. Dit bleek geen haalbare kaart. Daaropvolgend hebben we zowel juridische als politieke middelen ingezet om boven tafel te krijgen wat dan het hoogst haalbare resultaat zou zijn. Aanvullend hierop zijn onlangs ook Kamervragen gesteld.

Gisteren zijn de Kamervragen officieel beantwoord. In plaats van de door de minister gekozen bewoording van “overeenstemming”, spreken de brancheorganisaties liever van het “hoogst haalbare compromis”; een breed inzamelnetwerk en acceptabelere tarieven. Het besluit ligt uiteindelijk bij de leden, nemen zij wel of geen abonnement. We hebben de beantwoording van de Kamervragen afgewacht omdat de uitkomst de situatie wellicht nog positief had kunnen beïnvloeden.

De beantwoording van de Kamervragen geeft helaas geen aanleiding om nog langer in gesprek te blijven. Onze inspanningen van de afgelopen tijd hebben zeker een verbetering ten opzichte van de huidige situatie opgeleverd; meer keuze, meer bakken en aanvullende bakken voor glas en plastic. Uiteindelijk is de keuze aan u. Om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen, hebben wij de uitgangspunten hieronder voor u opgesomd.

Abonnementsoorten

Vanaf 1 juli 2014 worden 3 nieuwe abonnementssoorten aangeboden:

Abonnements­variant

Aantal kg KGA

Aantal omwentelingen

Aantal
kilo's

Abonne­menttarief (excl. BTW)*

Basis

10

30

210

€ 239,=

Basis-plus

10

50

350

€ 292,=

Grootverbruikers

10

70

500

€ 344,=

Als u boven het binnen uw abonnement vallend aantal kilo’s uit komt, betaalt u € 0,85 per kilo huisvuil en € 1,85 per kilo KGA.

Het huisvuil dat wordt afgegeven op de SAB milieuboten kan worden gewogen. In containers kan dit niet. Daarom moet het aantal kilo’s van uw abonnement worden omgeslagen in “aantal trommelwentelingen”. Één trommelwenteling staat gelijk aan 7 kilo, dat is ongeveer een volle huisvuilzak van 60 liter. Houd daar rekening mee. Als u een papiertje van de grond opraapt en daar de container opnieuw voor gebruikt, kost u dat dus 7 kilo!

De prijzen in bovenstaande tabel worden vanaf nu gehanteerd, maar zijn wel gebaseerd op een afname van 600 abonnementen. Momenteel zijn er zo’n 300 abonnementhouders.

Vanwege de hoge vaste lasten daalt het tarief als het aantal abonnementhouders stijgt. In onderstaande tabel leest u hoeveel het scheelt als er in plaats van 600, 900 en in extremen, 2000 abonnementen worden afgesloten.

Abonnements­variant

Abonne­menttarief
600 abonnementen
(excl. BTW)

Abonne­menttarief
900 abonnementen
(excl. BTW)

Abonne­menttarief
2000 abonnementen
(excl. BTW)

Basis

€ 239,=

€ 189,=

€ 134,=

Basis-plus

€ 292,=

€ 242,=

€ 187,=

Grootverbruikers

€ 344,=

€ 294,=

€ 239,=

*exclusief BTW

De tarieven worden per kalenderjaar bepaald, op basis van dan bekende gegevens over de afgegeven hoeveelheden afval.

Afgifte van niet-oliehoudend KGA boven de 10 kg wordt per kilo afgerekend (€ 1,85 per kilo). Ook grof vuil valt buiten het abonnement en betaalt men per kilo (€ 1,00 per kilo). Hiervoor moet men zich wel aanmelden via de SAB i.v.m. de verplichte automatische incasso.

Locaties

Het aantal locaties waar containers staan, gaat omhoog van 25 naar 35. Een aantal van de huidige containers wordt verplaatst. De 10 extra containers stelt Rijkswaterstaat op eigen kosten ter beschikking. Deze kosten zijn niet zijn meegenomen in het abonnement. Het gebruik, het legen van de container, zit wel in de abonnementsprijs.

Zie het overzicht voor de locaties waar u per 1 juli afvalcontainers aantreft. Naast de genoemde huisvuilcontainers, komen op 10 plaatsen ook containers te staan voor de gescheiden afgifte van glas en plastic. Mocht blijken dat de containers niet op de juiste plaats staan, dan kunnen deze na zorgvuldige afweging, nog worden verplaatst.

Als u een abonnement heeft kunt u uiteraard ook gebruik maken van de milieuboten. Op de boot wordt uw huisvuil wel gewogen.

Speciaal abonnement voor de recreatievaart

Het is de bedoeling om voor de recreatievaart een speciaal, seizoensgebonden abonnement mogelijk te maken. Onze verwachting is dat hierover binnenkort definitieve afspraken kunnen worden vastgelegd.

Hoe sluit u een abonnement af?

Voor het afsluiten van het abonnement is het nodig dat de ecokaart is voorzien van een chip. De chip en het abonnement zijn verkrijgbaar bij de SAB. Meer informatie vindt u op www.sabni.nl.

Aan abonnementhouders die nu al een abonnement hebben wordt een passende overgangsregeling aangeboden. Zij worden hierover geïnformeerd door SAB.

Afgiftepunten:

Locaties milieuboten

Aantal

Locaties containers

Huisvuil

Plastic

Glas

Milieuboot Werkendam

1

Beatrixsluizen

4

1

1

Milieuboot Dordrecht

1

Gorinchem

1

1

1

Milieuboot Moerdijk

1

Haaften

1

1

1

Servicekade Nieuwegein

1

IJzendoorn

1

1

1

Milieuboten Rotterdam

3

Lemmer

1

Milieuboot Geertruidenberg

1

Ligplaats Diemen

1

Milieuboot Delfzijl

1

Ligplaatsen Zwartsluis

1

Milieuboot Den Helder

1

Oranjesluizen

2

1

1

Milieuboot Eemshaven

1

s Gravendeel

1

1

1

Milieuboot Harlingen

1

Sluis Amerongen

1

Milieuboot Urk

1

Sluis Belfeld

1

1

1

Milieuboot IJmuiden

1

Sluis Born

1

Milieuboten Amsterdam

2

Sluis Driel

1

Servicekade Volkerak

1

Sluis Eefde

1

1

1

Milieuboot Arnhem

1

Sluis Gaarkeuken

1

1

1

Milieuboot Lobith

1

Sluis Grave

1

Milieuboot Nijmegen

1

Sluis Groningen

1

Milieuboot Maasbracht

1

Sluis Hagestein

1

Milieuboot Terneuzen

1

Sluis Maasbracht

1

Milieuboot Vlissingen

1

Sluis Oosterhout

1

Sluis Sambeek/Boscheveld

1

Sluis Schijndel

1

Sluis Wijk bij Duurstede

1

Sluizen Terneuzen

2

Tiel

1

Volkerak

4

1

1

Zuid Willemsvaart Panheel

1

Totaal

23

35

10

10
Reageren


Reacties (0)