Maximakanaal biedt grote potentie om wegen te ontlasten

05 maart 2015 - (2798 keer gelezen)


Na bijna 40 jaar kan Nederland een nieuw kanaal toevoegen op de waterwegenkaart.


Na bijna 40 jaar kan Nederland een nieuw kanaal toevoegen op de waterwegenkaart. Vandaag heeft Hare Majesteit Koningin Máxima het nieuwe Maximakanaal in Brabant officieel geopend. Een mijlpaal voor de Nederlandse binnenvaart dat met het nieuwe kanaal een goed alternatief kan bieden voor het goederenvervoer van en naar Brabant. De afgelopen jaren zagen bedrijven als Mars, Heinz, Bavaria en recent Nutricia de voordelen van dit vervoer over de waterwegen. In totaal werden er circa 40.000 vrachtwagenbewegingen van de weg gehaald.

BLN-Koninklijke Schuttevaer was aanwezig bij de opening van het nieuwe kanaal en hoopt dat het bedrijfsleven optimaal gebruik zal maken van deze nieuwe waterweg en nog meer via het water gaat vervoeren. In Oost-Brabant is veel logistieke bedrijvigheid, met de aanleg van het Maximakanaal ontstaat een nog betere verbinding van en naar de regio. Toch ziet de binnenvaart dat door een gebrek aan kennis over de logistieke mogelijkheden van de vaarwegen nog te vaak goederen over de volle wegen verstuurd worden.

De cijfers spreken voor zich; de schepen die over het maximakanaal varen hebben een capaciteit van gemiddeld 50 vrachtwagenladingen. Vrijwel geruisloos brengen zij met een gemiddelde CO2 reductie van 30%, goederen door Nederland. En niet onbelangrijk, zonder files. Cijfers die helaas nog niet bij iedereen bekend zijn. Het Bureau roept bedrijven die goederen van en naar de regio transporteren op om opnieuw te onderzoeken of de binnenvaart een rendabel alternatief is. Er zijn goede containerterminals met dagelijkse afvaarten en overslaglocaties voor bulk. Voor die bedrijven met “watervrees” heeft de binnenvaart een team van adviseurs beschikbaar om ondersteuning te bieden in de implementatie van vervoer over water in de logistieke keten. De tijd is daarmee rijp om de potenties die het Maximakanaal biedt ook daadwerkelijk te benutten.
Reageren


Reacties (0)