Transportsector heeft mooi jaar in vooruitzicht, maar 2016 kent minder groei

22 april 2015 - (3418 keer gelezen)


Onderzoeksbureau Panteia verwacht voor het totale goederenvervoer een groei van 1,9% in 2015. Dit blijkt uit de 24e editie van de Korte Termijn voorspeller van Panteia.


Onderzoeksbureau Panteia verwacht voor het totale goederenvervoer een groei van 1,9% in 2015. Dit blijkt uit de 24e editie van de Korte Termijn voorspeller van Panteia. De wereldeconomie leeft op door de lage olieprijzen. De economische vooruitzichten voor Nederland zijn, in het geheel genomen, beter geworden sinds de vorige Korte Termijn Voorspeller (KTV) van 18 december. In Nederland zorgt dat voor meer internationaal vervoer richting de buurlanden. Op de binnenlandse markt is het vertrouwen de laatste maanden positief gebleven bij zowel producenten als consumenten.

Over het volgende jaar, 2016 is Panteia wat minder optimistisch. De Nederlandse economische groei staat naar verwachting op een lager peil. Duitsland drukt een grote stempel op de volumes. Panteia verwacht volgend jaar een langzame afbouw van het vervoer van goederen die traditioneel richting Duitsland worden vervoerd. Dit zijn bijvoorbeeld ertsen en energie producten, zoals steenkolen. Daarentegen wordt er nog steeds groei verwacht ten opzichte van 2015, 1,5% meer volume.

De transportindex voor de binnenvaart nam in 2014 sterk toe ten opzichte van 2013. Voorlopig is er in 2015 een kleine toename in het aantal reizen ten opzichte van 2014. Bedrijfseconomisch gezien presteerden de afgelopen periode de kleinere en middelgrote schepen (CEMT IV en kleiner) naar behoren. Met betrekking tot het internationale vervoer is het beeld gemengd. In 2015 verwacht Panteia gemiddelde groei, maar in 2016 zwakt die groei af. Op het totaal vervoer voor de binnenvaart wordt dit jaar 1,8% meer volume verwacht en in 2016 0,9% meer volume.

Lees hier het complete bericht
Reageren


Reacties (0)