Nieuw blusponton in Amsterdamse haven in gebruik

17 maart 2016 - (3515 keer gelezen)


Gisteren namen Havenbedrijf Amsterdam en Brandweer Amsterdam-Amstelland het nieuwe blusponton Cerberus officieel in gebruik. Met dit ponton heeft Amsterdam de beschikking over extra bluscapaciteit.


De Divisie Havenmeester van Havenbedrijf Amsterdam kan nu bij een langdurige brand extra bluscapaciteit vanaf het water leveren. Het blusponton is een drijvend ponton met daarop een grote pompunit waarop zeven slangen bevestigd kunnen worden. De totale bluscapaciteit bedraagt 38.000 liter per minuut. Brandweer Amsterdam-Amstelland bedient het ponton.

Marleen van de Kerkhof, Rijkshavenmeester: ‘Divisie Havenmeester van Havenbedrijf Amsterdam is verantwoordelijk voor de veilige, vlotte en milieuverantwoordelijke afhandeling van het scheepvaartverkeer in het Noordzeekanaalgebied. De inzet van dit blusponton is daar onderdeel van. Cerberus is een mooi voorbeeld van ketensamenwerking tussen ons bedrijf en de Brandweer Amsterdam-Amstelland.’

IJle Stelstra, waarnemend commandant Brandweer Amsterdam-Amstelland: ‘Een goede samenwerking met het havenbedrijf is van groot belang bij incidenten in het havengebied. Amsterdam heeft bijvoorbeeld de grootste benzinehaven ter wereld. Dat brengt risico’s met zich mee. Het blusponton is een belangrijke aanvulling in de repressieve mogelijkheden. Maar het gaat niet alleen om repressie; het voorkomen van incidenten is minstens zo belangrijk. Daarom heeft de brandweer twee operationele managers aan het havengebied toegewezen die zich primair bezighouden met de veiligheid.'

Cerberus is vernoemd naar de bewaker van het hellevuur in de klassieke beeldende kunst.
Reageren


Reacties (0)