Europese Unie stemt in met ratificatie van klimaatakkoord Parijs

03 oktober 2016 - (3196 keer gelezen)


Afgelopen vrijdagmiddag gaven de Europese klimaatministers hun akkoord voor het ratificeren van het Akkoord van Parijs. Volgende week moet het Europees Parlement er ook nog over stemmen, maar dit zal vermoedelijk geen problemen opleveren.


Door het sluiten van deze deal is het mogelijk voor de EU om het Akkoord goed te keuren, zonder dat iedere lidstaat het eerst in hun eigen parlement moet accorderen. Italië en Polen boden namelijk nog enige weerstand. De lidstaten kunnen nu wel hun eigen ratificatie indienen bij het klimaatbureau van de Verenigde Naties (UNFCCC), dat toeziet op de uitvoering van het akkoord. Frankrijk en Duitsland hebben al geratificeerd.

Doel akkoord

Het doel van het Akkoord van Parijs is de uitstoot van broeikasgassen zo ver terug te dringen, dat de opwarming van de aarde zo ver mogelijk onder de twee graden Celsius blijft. De EU heeft het liefst dat de aarde niet meer dan anderhalve graad Celsius opwarmt.

Voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker uit Luxemburg, zei vrijdagmiddag dat het besluit laat zien dat de lidstaten het nog steeds eens kunnen worden, als duidelijk is dat hun invloed groter is wanneer ze samenwerken. “We moeten en kunnen aan toekomstige genereaties een wereld doorgeven die stabieler is, een gezondere planeet, een eerlijker samenleving en welvarender economieën”.
Reageren


Reacties (0)