Scheepvaart ondervindt relatief weinig hinder van herstel Merwedebrug

18 oktober 2016 - (2891 keer gelezen)


Het zal u niet ontgaan zijn dat er bijna dagelijks, en vrijwel de hele dag, files staan voor de Merwedebrug in Gorinchem. Zwaar verkeer mag niet meer over de brug omdat bij inspectie haarscheurtjes zijn ontdekt. Een week geleden is dan ook met onmiddellijke ingang besloten geen zwaar verkeer meer over de brug te laten rijden.

Afgelopen vrijdag werden Koninklijke BLN-Schuttevaer en het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart betrokken bij het crisisoverleg over de maatregelen die noodzakelijk zijn om deze brug weer geheel toegankelijk te krijgen voor alle verkeerssoorten. Wij zijn hierbij betrokken, omdat niet alleen het wegvervoer hier last van zou krijgen, maar ook het vervoer over water. Tot onze ontzetting werd er in aanvang een variant getoond waarbij de doorvaarthoogte maar liefst 3 meter verlaagd zou worden over de gehele breedte van de brug. Naast de uitvoeringsvarianten is ook over de technische uitvoeringsvarianten gesproken.

Op dinsdagmiddag 18 oktober heeft de Minister van Infrastructuur en Milieu in een bestuurlijk overleg met Provincies, Gemeenten en enkele belangenorganisaties, waaronder Koninklijke BLN-Schuttevaer en het CBRB, haar besluit over de variantkeuze kenbaar gemaakt. De Minister nam ruim de tijd om de situatie toe te lichten. Hoewel de inspecties nog lopen is er toch een keuze gemaakt. Er is gekozen voor een technische variant waarbij eerst de zwakste plekken worden aangepakt en de brug mogelijk fasegewijs weer open kan voor zwaar verkeer.

Voor de binnenvaart is qua uitvoering de meest optimale variant gekozen. De brug zal niet verlaagd worden met 3 meter of minder. In plaats daarvan zal op- en afvaart door één opening worden gedirigeerd. Er wordt tussen de liggers gewerkt in de opening die gesloten is voor doorvaart. Op deze wijze hoopt de Minister dat de brug weer geheel open gesteld kan worden voor alle verkeer voor het eind van het jaar.

Klik hier voor het persbericht van Rijkswaterstaat.

Klik hier voor het scheepvaartbericht van Rijkswaterstaat.

Visualisatie versteviging Merwedebrug

Uitleg van herstel Merwedebrug
Reageren


Reacties (0)