Droogtesituatie stabiliseert, licht aantrekkende afvoeren Maas en Rijn

11 juli 2017 - (2243 keer gelezen)


Afgelopen week liep het neerslagtekort in Nederland enigszins op. De afvoer van de Rijn daalde, de Maasafvoer nam wat toe. De Maas-en Rijn-afvoeren zullen tot het weekend stijgen en daarna weer dalen. Ze blijven laag voor de tijd van het jaar maar voldoende om aan de watervraag te voldoen. Veel van de genomen maatregelen blijven noodzakelijk. Rijkswaterstaat en de waterschappen houden de situatie nauwlettend in de gaten en nemen waar nodig verdere maatregelen.


Weer
Dinsdagnacht en woensdag overdag trekt er een regengebied over het noordelijk deel van het stroomgebied, waarbij er in totaal circa 20 mm neerslag kan vallen in 24 uur. Donderdag verloopt overwegend droog en op vrijdag valt weer buiige regen, lokaal valt er 5 tot 10 mm regen. Hierna een licht wisselvallig weertype met af en toe neerslag, maar kleine hoeveelheden (0-3 mm, mogelijk lokaal iets meer) in Nederland en de stroomgebieden.

Afvoer Maas en Rijn

De Maasafvoer schommelde afgelopen week tussen de 30 en 45 m3/s bij Sint Pieter. De neerslag van komende dagen zal een lichte stijging van de afvoeren geven. Na het weekend zet de afvoer naar verwachting weer een daling in, richting de waarden van afgelopen week.

De Rijnafvoer is afgelopen dagen langzaam gedaald naar circa 1300 m3/s bij Lobith. Vanaf vandaag stijgt de afvoer weer tot komende weekend tussen de 1600-1700 m3/s. Daarna treedt weer een geleidelijke daling op.
Reageren


Reacties (0)