Neerslag geeft verlichting, maar de wateraanvoer blijft laag

18 juli 2017 - (2145 keer gelezen)


De waterafvoer van de Maas daalt waarschijnlijk naar een niveau tussen de 25 à 35 m3/s. De waterafvoer van de Rijn daalt in de komende week tot onder de 1200 m3/s. Met de getroffen maatregelen kan op dit moment overal nog aan de watervraag worden voldaan. De LCW houdt met Rijkswaterstaat en de waterschappen de situatie nauwlettend in de gaten. De waterbeheerders nemen waar nodig maatregelen en zijn in enkele gevallen regionaal opgeschaald.


Weer

Aanvankelijk valt er weinig regen in de stroomgebieden. Vanaf woensdag 19 juli neemt de kans op onweersbuien toe, waarbij de neerslaghoeveelheden van plaats tot plaats sterk kunnen verschillen. Donderdag trekken de buien oostwaarts weg en volgen opnieuw enkele dagen met weinig tot geen regen. Alleen in het Alpengebied blijft de kans aanwezig op enkele (onweers)buien. Voor de periode van eind juli tot medio augustus zijn er geen duidelijke aanwijzingen voor droger of natter weer dan normaal.

Afvoer Rijn en Maas

De Maasafvoer is afgelopen weken gedaald naar een gemiddelde waarde bij St. Pieter van circa 35 m3/s. De komende week wordt over het hele stroomgebied ongeveer 20 mm neerslag verwacht.

De afvoer van de Maas zal daardoor rond de 30 m3/s blijven schommelen. De Rijnafvoer bij Lobith is de afgelopen week gestegen naar iets boven de 1500 m3/s. Sinds afgelopen zondag is de afvoer langzaam gedaald. Deze daling zal zich ook in de komende week voortzetten richting een afvoer tussen de 1000 en 1200 m3/s. Vanaf 25 juli is weer enige toename van de afvoer mogelijk.

Regionale bijzonderheden

  • Op de Maas neemt Rijkswaterstaat wanneer nodig maatregelen om water te besparen of vast te houden. Voor de scheepvaart geldt beperkt schutten bij enkele sluizen op Maas en Julianakanaal.
  • Bij de Twentekanalen is voor de scheepvaart de voorsluis bij Eefde in gebruik.

Bron: Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling
Reageren


Reacties (0)