Ligplaatsen Oude Rijn nabij de Oudshoornse Kerk

04 augustus 2017 - (1527 keer gelezen)


De laatste dagen is er op social media veel bericht over het verwijderen van de afmeerpalen aan de Oudshoornseweg. Er wordt vanalles gezegd en geschreven, dat vraagt om verheldering en toelichting. In de discussie die, mede naar aanleiding van de tweet is ontstaan, wordt de indruk gewekt dat “Schuttevaer” de beheerder is en er niets aan gedaan zou hebben. Niets is minder waar.


De afdeling Rijnstreek van Koninklijke BLN-Schuttevaer, is al een aantal jaren met Provincie Zuid Holland in discussie over de ligplaatsen bij de Oudshoornseweg, om deze te behouden en/of minimaal gelijk te houden. Een aantal bewoners langs de Oude Rijn ziet dit anders. Zij zien deze ligplaatsenliever verdwijnen naar industrieterreinen, zo bleek uit één van de reacties.

Het ligplaatsvak is in 2001 vastgelegd in het verkeersbesluit dat destijds is genomen om het afmeren op de Oude Rijn tussen de Heimanswetering en de Gouwe te reguleren. In 2009 hebben er op deze locatie oeverwerkzaamheden plaatsgevonden. In combinatie met deze werkzaamheden is ook het ligplaatsvak uitgebreid en zijn de afmeervoorzieningen vernieuwd. Dit heeft tot gevolg dat twee afmeerpalen van het huidige ligplaatsvak buiten het verkeersbesluit vallen.

Indien de twee extra afmeerpalen zouden worden opgenomen in een nieuw verkeersbesluit zou dat niet overeenstemmen met het vastgestelde ligplaatsenbeleid van Provincie Zuid-Holland. De twee afmeerpalen staan in de aangewezen veiligheidszonde van de Albert Schweitzerbrug. Uiteindelijk gaat het over het verwijderen van twee afmeerpalen en betreft het één ligplaats.

De bedoeling is dat het aantal beschikbare plaatsen niet vermindert! Richting Leiden zijn al drie nieuwe ligplaatsen gecreëerd bij de Maximabrug. Er zal nog een nieuwe ligplaats worden gezocht voor de scheepvaart in de richting van Amsterdam.
Reageren


Reacties (2)

Geert Schouwstra  |  04 augustus 2017 - 21:38 uur

De middelste lengte word in beslag genomen door omgebouwde luxe motor,die is omgebouwd tot hotel schip ,of zoiets..En dat de schepen te dicht bij de pr Alexanderbrug liggen,kan ik me niet voorstellen.Ze zouden eerst de hoeveelheid schroot schepen moeten verwijderen ,die richting Koudekerk liggen. Ik vind het een raar verhaal.Geert Schouwstra ms Fiducia

mrenssen@wxs.nl  |  11 augustus 2017 - 21:22 uur

In dat geval is het een in-koppertje om deze ligplaats aan de voormalige loswal in de Oude Wetering te realiseren. De provincie en gemeente zoeken namelijk naar argumenten om de aanwezige palen ( welke in slechte staat verkeren) daar ook maar ff te verwijderen.