Nieuwe Meppelerdiepbrug en Schutsluis te Zwartsluis officieel in gebruik genomen

27 oktober 2017 - (1245 keer gelezen)


Met het openen van de sluisdeuren en de brug door Nelly Kalfs, Hoofd Ingenieur Directeur van Rijkswaterstaat Oost-Nederland werd woensdagmorgen 25 oktober de nieuwe Meppelerdiepbrug en Schutsluis te Zwartsluis officieel in gebruik genomen. Het Sluziger HEBO schip ‘Catharina 1’ werd geschut en voer met de scheepstoeter aan door de sluis en geopende brug.


Zeer tevreden over samenwerking

Even daarvoor had Nelly Kalfs in een toespraak gezegd, dat er iets moois in Zwartsluis is bereikt wat je op het eerste gezicht niet ziet. Het is een flinke investering in de toekomst die de aannemer Strukton-Reef nogal eens wat ‘bloed, zweet en tranen heeft gekost’. Dit kwam vooral door de innovatieve elementen en de ligging nabij een woonomgeving, camping en druk weg- en waterverkeer. De nieuwe brug en keersluis voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen. Er moeten in Nederland nog ruim vijftig bruggen worden gerenoveerd. De nieuwbouw in Zwartsluis kan hierbij als voorbeeld worden gebruikt. Wij moeten investeren in de wereld van morgen, aldus Nelly Kalfs. Zij was vol lof over de samenwerking en communicatie in de afgelopen jaren met de vertegenwoordigers van Koninklijke BLN-Schuttevaer IJsseldelta-Zwartewater. De regionale afdeling was bij de officiële openingshandeling aanwezig met voorzitter Wolbert Meijer, penningmeester Roelof Huls en regiocoördinator Fiona Oomen.

Klaar voor de toekomst

In het rondje interviews met bestuurders vanuit gemeenten, provincies, waterschap en BLN-Schuttevaer wees regiovoorzitter Wolbert Meijer, ook wethouder van Heerde en daarvoor van Zwartewaterland, op het belang van voldoende vaardiepte op de vaarroute IJsselmeer-Meppel. Het uitbaggeren, waaronder het stuk Zwartsluis-Meppel, is enkele jaren geleden door economisch zwaar weer geschrapt. Nu de economie is aangetrokken is een goede regionale bereikbaarheid over water van groot belang. ‘Wij moeten klaar zijn voor de toekomst’, aldus de regiovoorzitter. Hij roerde hiermee een gevoelig punt aan, waarover in de ‘wandelgangen’ werd doorgepraat met de provinciebestuurders, waterschap en Rijkswaterstaat. Gekeken wordt om hieraan een vervolg te geven. Wolbert Meijer bedankte Rijkswaterstaat en Strukton Reef voor het periodieke en constructieve overleg om de rol namens de schippers te kunnen spelen, waardoor de inrichting praktisch bruikbaar is voor onze schippers. De stremmingen die er zijn geweest zijn ruim van te voren aangekondigd en zijn soepel verlopen.

Niet alleen Nelly Kalfs, maar ook andere bestuurders gaven in hun interview aan, dat regionale samenwerking van belang is voor successen en om kansen te verzilveren. Ook de samenwerking tussen Meppel-Zwolle-Kampen in de Port of Zwolle werd hierbij genoemd.

Woensdagmiddag was er voor het publiek gelegenheid de nieuwbouw te bekijken. Tijdens rondleidingen werd uitleg gegeven over de bouw van de brug en sluis en hoe deze werkt.


FotoalbumReageren


Reacties (0)