Europese opleidingen Binnenvaart vanaf 2022 gelijkwaardig

20 november 2017 - (827 keer gelezen)


Op dinsdag 14 november 2017 is in Straatsburg de richtlijn voor erkenning van de Beroepskwalificaties voor de Binnenvaart geaccepteerd door het Europees Parlement.


Hiermee maken we een grote stap naar een gelijkwaardige Europese arbeidsmarkt voor de binnenvaart. Alle aangesloten landen die actief zijn in de binnenvaart, zullen zich aan deze richtlijn moeten houden. Op deze manier creëren we een gelijkwaardige arbeidsmarkt. Kort gezegd, een matroos of schipper uit bijvoorbeeld Hongarije moet dezelfde competenties beheersen als een matroos of schipper uit Nederland.

In de nieuwe Beroepskwalificaties hebben de praktijkexamens een grotere rol gekregen. Niet alleen voor zij-instromers, maar ook voor de beroepsopleidingen is er de mogelijkheid om de kwalificatie door middel van praktijkexamens te behalen. De mogelijkheden voor zij-instromers worden verruimd. Hiermee wordt het makkelijker om op latere leeftijd in de binnenvaart te starten of te herintreden.

Tot nu toe was het bezit van een diploma van belang om een Europees erkende vaarbevoegdheid te krijgen. Dat is het nog steeds, maar de basis van dat diploma wordt nu: welke competenties heeft iemand nodig om als beginnende beroepsbeoefenaar aan boord te kunnen? Competenties worden meer in de praktijk gemeten. Het tonen van de vaardigheden krijgt zo een belangrijkere plaats. In plaats van op louter vaartijd je te kwalificaties halen, wordt er nu daadwerkelijk gekeken of je de materie beheerst. Zo brengen we de bedrijfstak naar een hoger niveau. Zo’n aanpak bevordert de instroom van werknemers die niet van jongs af aan zijn groot geworden in de sector. Ook de doorstroom naar andere rangen wordt vergroot. Méér kansen dus voor gekwalificeerde mensen.

Kortom, een grote stap vooruit in de ontwikkeling van competentiegericht onderwijs, op Europees niveau. En weer een stap naar een verhoging van de professionalisering van de binnenvaart.
Reageren


Reacties (0)