Hoge waterstanden op de Rijn en Maas

05 januari 2018 - (802 keer gelezen)


De komende dagen zal de scheepvaart verder in Duitsland steeds meer hinder ondervinden van de hoge waterstanden. Door de hevige regenval van de afgelopen dagen is het water op de rivieren fors gestegen. Zowel op de Rijn als de Maas heerst vloedregime.


Op de Rijn in Duitsland gold de afgelopen dagen op veel riviervakken al Marke 1. Scheepvaart moet bij Marke 1 in afvaart zoveel mogelijk het midden van de rivier houden en in opvaart zoveel mogelijk op een derde deel van de rivier varen. Tijdens het varen, met inbegrip van het voorbijlopen, mogen zich niet meer dan twee eenheden naast elkaar bevinden en geldt er een snelheid van maximaal 20 kilometer per uur.

Vandaag en in het weekend zal het water verder stijgen en op verschillende riviervakken over gegaan worden naar Marke 2. Bij Marke 2 geldt een vaarverbod en moeten schepen een ligplaats zoeken.

De Rijn tussen Koblenz en Maxau (Karlsruhe) is vandaag gestremd wegens de hoge waterstanden. Ook op de overige Duitse rivieren zijn stremmingen, zoals de Donau en Moezel, of is er beperking van de service, zoals op de Main. De verwachting is dat de komende dagen ook verder stroomafwaarts stemmingen van kracht worden.

Op de Nederlandse Maas en IJssel kunnen de doorvaarhoogten van bruggen lager zijn dan normaal. Diverse containerschepen op de Maas varen noodgedwongen met een laag containers minder. Ook in Frankrijk en België zijn veel vaarwegen gestremd i.v.m. het hoge water.

Wij adviseren u de scheepvaartberichten goed te volgen. Dit kan via www.vaarweginformatie.nl of www.elwis.de
Reageren


Reacties (0)