Maak kennis met onze nieuwe collega Cornelis van Dorsser

05 februari 2018 - (802 keer gelezen)


Sinds 1 januari jl. hebben wij een nieuwe collega op het kantoor van Koninklijke BLN-Schuttevaer. Cornelis van Dorsser gaat zich richten op het domein kennisontwikkeling. Hij stelt zich hieronder aan u voor.


“Mijn naam is Cornelis van Dorsser. Ik ben 40 jaar en woon met vrouw en dochter in Numansdorp aan het Hollandsdiep tegenover de Volkeraksluizen. Het water zit mij in het bloed. Ik zat al op het water voordat ik geboren was en ben sindsdien actief als zeilende watersporter. Als ik het water zie voel ik me thuis en weet ik waar ik ben. Ik kijk liever naar de loop van de rivieren dan naar de borden boven de weg.

Ik heb een brede interesse in techniek en economie. Na de middelbare school ben ik scheepsbouw gaan studeren aan de Technische Universiteit Delft. Omdat daar niet veel economie gedoceerd wordt ben ik er economie naast gaan studeren in Rotterdam, waar ik me gespecialiseerd heb in haven- en transporteconomie.

Tijdens mijn afstuderen ben ik voor het eerst op een andere manier met de sector in aanmerking gekomen dan het aangeven van een lijntje in de sluis. Mijn eerste afstudeerwerk had betrekking op de Distrivaart pilot met het eerste volledig geautomatiseerde palletschip de ‘River Hopper’. Mijn tweede afstudeerwerk had ook betrekking op een innovatie in de binnenvaart. Ik heb mij toen voor de Mercurius Shipping Group gericht op de logistieke voorbereidingen van het destijds in aanbouw zijnde containerkraanschip de ‘Mercurius Amsterdam’, dat nu omgedoopt is tot ‘Mercurius’, omdat het schip vooral in Rotterdam vaart.

Na mijn afstuderen ben ik aan de slag gegaan als haven- en transporteconoom bij ingenieursbureau Royal Haskoning. Hier heb ik gewerkt aan tal van haven- en binnenvaartgerelateerde projecten over de hele wereld, waaronder op de rivieren de Nijl, de Niger en de Gambia. Een leuke anekdote is dat ik in Gambia een oude spits bezocht heb met de naam IJzer (naar de rivier de IJzer in België). Dit spreek je in het Engels uit als ‘Wiser’ (verstandiger). Logisch, want vervoer over water is in veel gevallen natuurlijk de meest verstandige keuze!

Vanaf 2009 ben ik op parttime basis begonnen aan een wetenschappelijk promotieonderzoek naar de zeer lange-termijnontwikkeling van de binnenvaart tot in het jaar 2100. In die periode heb ik ook de scheepvaartscenario’s voor het Deltaprogramma geschreven. Om verbinding te houden met de sector heb ik mijn baan bij Royal Haskoning opgezegd en ben ik teruggekeerd naar de Mercurius Shipping Group, waar ik nog steeds in de volle breedte over tal van zaken meedenk.

Op 13 mei 2015 mocht ik mijn wetenschappelijke proefschrift verdedigen en de wetenschappelijke titel van doctor aanvaarden. Sindsdien werk ik als docent/onderzoeker aan de TU Delft en als medewerker bij de Mercurius Shipping Group. Vanuit de TU Delft neem ik al enige tijd deel aan het wetenschappelijk overleg van BLN-Schuttevaer en vanaf 1 januari ben ik voor één dag per week bij BLN-Schuttevaer aan de slag. In mijn werk wil ik een brug slaan tussen theorie en praktijk en ik ga me richten op kennisontwikkeling vanuit en voor de sector. Ik hoop de komende jaren dus nog veel met jullie in contact te komen en veel van jullie te leren.”
Reageren


Reacties (0)