Storingen Sluis Belfeld

15 mei 2018 - (466 keer gelezen)


Sinds twee jaar kampt Sluis Belfeld met overmatig veel storingen. De storingen concentreren zich in het systeem dat de nivelleerschuiven in de deuren aanstuurt.


Oorzaak storingen

Per deur zijn twee sets met nivelleerschuiven aanwezig. Door per deur een set af te koppelen is het aantal storingen al flink afgenomen.

Nadeel is echter dat de schuttijd nu zo’n 40% is toegenomen. Daarover komen veel klachten van de scheepvaart binnen bij zowel BLN-Schuttevaer als Rijkswaterstaat.


Werken aan een oplossing

Rijkswaterstaat liet een extern bureau onderzoek doen naar de oorzaak van de storingen en mogelijke oplossingen. Uit het onderzoek komt naar voren dat de onderdelen afzonderlijk goed functioneren, maar dat het onderling samenwerken van de onderdelen storingen veroorzaakt. In de voorgestelde oplossingen wordt dit aangepakt en aangepast.

Het aanpassen van de aandrijving van de nivelleerschuiven is een kostbare zaak, waarvoor Rijkswaterstaat nu geld vrij moet maken.

Rijkswaterstaat werkt aan een voorstel om eerst één sluishoofd aan te passen. Als de gekozen oplossing enkele maanden probleemloos functioneert, zal deze ook worden uitgerold naar de andere sluishoofden.

Over de planning van de uitrol van deze oplossingen kan RWS nog geen uitspraak doen.
Reageren


Reacties (1)

vof middelkoop  |  15 mei 2018 - 21:54 uur

Er schijnt bij RWS zich niemand meer te schamen over de slechte staat van alle sluizen op de maasroute. Wel geld voor nieuwe boten en kantoren en bij controles schippers kleineren. Onze Bln en wij laten het allemaal gebeuren.