BLN-Schuttevaer in overleg met Rijkswaterstaat vanwege stremming Prins Bernhardsluizen

06 augustus 2018 - (253 keer gelezen)


Vanochtend zijn we geconfronteerd met een volledige stremming van de Prins Bernhardsluizen bij Tiel. We hebben inmiddels intensief contact gehad met Rijkswaterstaat en onze teleurstelling en zorgen hierover uitgesproken.


Koninklijke BLN-Schuttevaer wil graag antwoord op de volgende vragen:

  • Wanneer is passage via een van de kolken weer mogelijk?
  • Waarom is de stremming ingegaan op zondag 5 augustus om 20:40 uur en is pas in de ochtend van vandaag. maandag 6 augustus, de stuw bij Hagestein getrokken?
  • Waarom heeft men niet één kolk voor het spuien bestemd en één voor passage van de scheepvaart?
  • In het persbericht van Rijkswaterstaat spreken zij over veiligheidsredenen om de sluis geheel te stremmen. Welke criteria zijn hiervoor gebruikt en welke berekeningen liggen daaraan ten grondslag?

Gevolgen voor de scheepvaart

De stremming van Tiel heeft aanzienlijke gevolgen voor de rijnscheepvaart van en naar Amsterdam, maar veroorzaakt ook extra drukte bij de sluizen op de Nederrijn en bij Vreeswijk. Hierdoor heeft de stremming van de Prins Bernhardsluizen effect op de scheepvaart in het hele land, juist op het moment dat de binnenvaart alles moet bijzetten om met dit lage water leveringszekerheid te bieden.

BLN-Schuttevaer doet zijn uiterste best om het scheepvaartverkeer op het Amsterdam-Rijnkanaal zo snel mogelijk weer operationeel te krijgen.
Reageren


Reacties (0)